La sisena trobada del Fòrum Cava Familiar organitzada per Pimecava, ha servit per a fer un repàs a les tendències agrícoles aplicades a la vinya al llarg de la història. El tècnic del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Joan Reyes, ha parlat de l’evolució del conreu de la vinya al Penedès, centrant-se en el present agrícola d’aquesta zona. Per a Reyes, els esforços s’estan centrant ara mateix en potenciar la qualitat a través de pràctiques com les cobertes vegetals, l’ecologia o el perfeccionament de les plantacions.

Una vinya que cada vegada mira més cap a l’ecologisme
L’Enoteca La Central de Vilafranca del Penedès ha estat l’escenari del sisè Fòrum Cava Familiar que ha aplegat a 11 cavistes. Durant la trobada, Joan Reyes ha exposat les línies que per a ell, han marcat i marquen l’agricultura de la vinya al Penedès, i ha fet una predicció sobre el futur del sector.

Per a Reyes el creixent ús de pràctiques com el perfeccionament de les plantacions i l’aposta per l’ecologia, denoten una aposta per la qualitat. Actualment el 35% de superfície de vinya al Penedès és ecològica –la mitjana catalana és del 20%. Dins d’aquest moviment, el tècnic ha destacat les cobertes vegetals, una pràctica molt habitual en els darrers anys al Penedès i que demostra la inquietud que existeix. La utilització de feromones també és una altra de les tendències creixents. El seu ús s’estén al 40% de les vinyes del Penedès i ja representa un substitut important dels insecticides.

El futur de la vinya
Reyes també ha fet una predicció sobre les futures amenaces amb les que pot veure’s afectada la vinya. Per el tècnic, les malalties de la fusta són la principal preocupació que tindran els agricultors, ja que actualment no hi ha tractaments efectius per aquestes, més enllà d’una bona gestió del sòl i de la poda. Per a Reyes, aquesta darrera tècnica és molt important per a allargar al màxim la vida del cep. Per això creu que cal potenciar la formació de podadors i adaptar la poda a cada tipus de vinya.