L’enginyer tècnic i industrial, Joan Pallisé, ha exposat l’estat actual del sector, així com les oportunitats que els cellers tenen dins del sector de l’energia elèctrica

La quarta sessió del Fòrum Cava Familiar ha tractat sobre l’aplicació de les energies renovables en el procés d’elaboració del cava i en el futur de la mobilitat. El ponent en aquesta ocasió ha estat l’enginyer tècnic i industrial, Joan Pallisé, que ha centrat el seu discurs en l’energia elèctrica. Pallisé ha fet una radiografia del present i el futur del sector i ha destacat que “la producció de vehicles elèctrics està creixent de manera exponencial”. Tot i així, en el cas de l’estat espanyol, les vendes d’aquest tipus d’automóbils tenen alts i baixos per la inestabilitat política i legal en aquest camp.

Segons Pallisé, aquest és un dels condicionants que fan que els cellers no apostin de manera definitiva per les energies renovables. “Els grans cellers estan fent grans esforços per a instal·lar sistemes d’autoabastiment elèctric com les plaques fotovoltàiques. La pujada de preus per la potència contractada, és una incentiu que anima als elaboradors a decidir-se per aquest tipus d’instal·lacions”, ha explicat Pallisé.

“Des del 2005, les instal·lacions fotovoltàiques han disminuït 6 vegades el seu preu”

Tot i les incerteses del sector, Pallisé és optimista. Segons l’enginyer, gràcies a la potent inversió que s’ha fet al sector, en els darreres anys les instal·lacions fotovoltàiques han disminuït de preu i han guanyat en eficiència. Les millores aconseguides en els últims temps, fan preveure que el sector encara té molt de recorregut per a fer.  L’increment de la capacitat d’acumulació d’electricitat de les bateries, és un dels altres aspectes en els que s’està invertint més esforços dins del món de la investigació. Aquesta millora suposaria un increment en l’autonomia dels vehicles elèctrics.

En el cas dels cellers, el ponent ha explicat que la implantació de l’energia elèctrica ha de venir acompanyada per un estudi exhaustiu del seu consum durant les diverses èpoques de l’any. Pallisé ha posat com a exemple la temporada de verema. En aquest període de l’any, els cellers necessiten una gran potència energètica, innecessària durant la resta de l’any. AIxò els pot fer tenir sobrecostos.